2018 – Concurs de Tarragona

LA COLLA VELLA DELS XIQUETS DE VALLS GUANYA EL CONCURS CASTELLER A TARRAGONA

Els Castellers de Lleida assoleixen un bon registre malgrat no poder fer el castell folrat.

Començarem parlant del resultat assolit per la colla lleidatana en l’edició del concurs de dissabte, perquè d’uns anys ençà el Concurs de Castells bianual de Tarragona se celebra en un format de tres jornades, una setmana anterior es fa a Torredembarra l’edició del que va ser al seu moment un Concurs de colles de set, del qual Castellers de Lleida en va ser guanyadora en dues edicions al seu moment.

Posteriorment a aquesta primera jornada es va celebrar el passat cap de setmana la part cabdal del Concurs, diumenge dia 7 d’octubre les 12 colles principals seguint els criteris de classificació mitjançant un rànquing elaborat d’acord amb la regularitat i la importància dels castells assolits jornada rere jornada, i dissabte 6 d’octubre a la tarda actuen les 18 colles següents a les més importants.

Castellers de Lleida va actuar el passat dissabte fent una actuació gairebé al més alt nivell dels castells que actualment porten en cartera, de fet, la posició final assolida per la colla ha estat el 21è lloc en la classificació final conjunta. Tenint en compte que fins al moment actual la colla ocupa el 23è lloc al rànquing general, i donat el fet que Minyons de Terrassa, una de les principals colles refusa participar en el Concurs, haver acabat en el lloc 21è es pot considerar lògic.

La llàstima és que la colla duia en cartera un castell folrat que hauria donat una posició netament superior en cas d’haver-se pogut fer. Bé, anem als castells fets. A la primera ronda, Castellers de Lleida va descarregar brillantment el quatre de vuit, un cop desmuntat un primer peu, a la segona el castell tirà amunt, amb unes mides raonablement bones, encara que sense la perfecció del que es va fer la setmana abans a Paeria, el quatre es va carregar sobradament i durant la baixada va requerir l’atenció i esforç d’alguns castellers de l’estructura. A la segona ronda arribava el plat fort dels ponentins i ponentines, per cert, molt nombrosa la participació per part de la gent de la colla, i reforçats amb l’ajut dels simpatitzants acostumats, com diem, aquest castell especial era el dos de vuit amb folre, si a Paeria la setmana abans va quedar palès que faltava assaig, aquest passat dissabte a Tarragona va anar pujant molt millor, però ja amb dosos col·locats i l’enxaneta a dalt, l’aixecador del castell va dubtar optant finalment per baixar, malauradament aquest fet va evitar que la Colla carregués l’apreciat dos de vuit amb folre, ja el tenien a tocar i s’hauria carregat segurament, i amb una baixada pausada qui sap si s’hagués descarregat finalment tot i estar un xic estirat a quarts. En tercera ronda, la colla, convençuda de les seves possibilitats hi va tornar a muntar el mateix castell, però amb tota l’estructura preparada i abans de sonar gralles, els mateixos dubtes per part d’algun component dels menudets de la Colla van fer desistir de l’intent. Amb dues rondes perdudes, la Colla va fer el set de set, i posteriorment el dos de set a la darrera ronda del Concurs. Cal fer esment que dissabte van resultar primers classificats ex aequo els Xiquets de Reus i els Moixiganguers d’Igualada, nova colla de nou doncs van descarregar un magnífic tres de nou amb folre.

Passant ja a l’actuació principal de diumenge 7, s’esperava un duel entre Castellers de Vilafranca, els grans dominadors i guanyadors de les últimes vuit edicions i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, colla que enguany ha estat la més regular en tot el que va d’any, a l’hora de la veritat el duel ha estat menys intens del previst.

Enguany les colles només puntuaven un castell carregat i això sumat al fet de com han anat les dues primeres rondes han deixat el Concurs resolt gairebé abans de començar la tercera. Els del Penedès han descarregat primer un fantàstic tres de deu amb folre i manilles, però el seu segon castell, el dos de vuit sense folre només l’han pogut carregar, al seu torn, els components de la Colla Vella han descarregat en primer lloc el quatre de nou sense folre, i en segona ronda han descarregat el dos de vuit sense folre, dos castells que la colla ja havia descarregat en nombroses ocasions, sobretot el quatre, però que no havien pogut fer coincidir mai en una mateixa diada, en aquell moment la Vella tenia a tocar el triomf tot depenent de la resposta vilafranquina, valents, els verds han afrontat el quatre de deu amb folre i manilles, ben aviat s’ha vist que aquest castell no el tenien a punt i ha acabat cedint, posteriorment els de la Vella han tirat amunt el tres de deu amb folre i manilles, el castell pujava remenat, com habitualment passa en aquests castells tan grans, s’escolta un esglai a plaça, sembla que l’enxaneta refusa pujar, amaga en baixar, la plaça crida de manera ensordidora, llavors tira amunt i es carrega el tres cedint aquest castell en pocs segons, però la sensació és que la Vella ja ha guanyat, ha donat el cop de gràcia final, els verds en quarta ronda descarreguen no sense problemes el dos de nou amb folre i manilles per acabar segons, i renuncien a una quinta ronda. La Vella ha triomfat de manera brillant 18 anys després del seu darrer triomf i els vilafranquins cedeixen el primer lloc del qual han gaudit i ens han mostrat de la manera tan brillant el seu domini als darrers anys. Grans resultats també al Concurs per part d’altres colles, entre elles potser la més destacada la de Capgrossos de Mataró, però resulta impossible enumerar i desglossar a bastament el Concurs d’enguany doncs potser ens farien falta dues pàgines més.

Andreu Pérez