2018-Crònica Prèvia a Sant Miquel

EL MILLOR CARTELL CASTELLER MAI VIST A LLEIDA EL PODREM GAUDIR DIUMENGE VINENT

L’actuació d’aquest pròxim diumenge possiblement veurà el millor nivell casteller mai vist a La Paeria.

l nivell de les colles participants fa preveure una actuació molt bona, encara que el fet de ser el diumenge previ al Concurs de Castells de Tarragona farà que les colles visitants no es plantegin una actuació de màxims. Una llàstima aquesta coincidència doncs coincidiran a plaça les dues colles vallenques, fet que amb la rivalitat existent entre elles sempre proporciona un bon espectacle.

A banda dels locals dels Castellers de Lleida actuaran a plaça els Capgrossos de Mataró com ja bé sent tradició, d’ençà que Capgrossos van entrar a Paeria ja no l’han deixat mai, em consta que és una actuació amb la qual ells gaudeixen i se senten còmodes tot comptant amb la llunyania de Mataró, que sense dubte segur que els hi resta gent a la pinya. També participen la Colla Vella dels Xiquets de Valls, novament a Lleida la Colla Vella és la que porta l’honor d’haver fet els millors castells mai vistos a Lleida, i també es troben molt a gust amb la plaça i han anat portant més gent any rere any. Al món casteller generalment aquells que en som components acostumem a no perdre’s determinades actuacions anuals, i crec que Lleida cada vegada compta més al cap i al cor dels vallencs de la Vella.

Enguany torna a plaça la Colla Joves Xiquets de Valls, ara ja feia anys que no venien, crec recordar que la primera vegada que van venir existint els Castellers de Lleida, els hi va coincidir amb un any no massa reeixit pel que fa als castells que havien assolit fins a aquell moment, van arribar a Lleida fent una bona actuació, d’aquelles que serveixen per carregar piles, en acabar van fer un pilar especial, pilar que feia molt temps que no tenien, no recordo ara si era el pilar de sis o el de set amb folre, però aquella actuació de Lleida els va fer sortir molt satisfets.
Si parlem de l’emplaçament, per a mi que conec la immensa majoria de places castelleres molt abans de l’existència de la colla lleidatana, tenim amb la Paeria una plaça excepcional per a la pràctica castellera, de dimensions reduïdes, envoltada per edificis d’una altura considerable que atorga a la plaça una definició de tancament, com si fos una plaça interior. Als inicis de la colla dels Castellers de Lleida essent jo el primer Cap de Colla, els nous castellers lleidatans ja a les converses d’assaig pensaven que faríem castells a la plaça de Sant Joan per la seva grandària i cabuda de públic, errada lògica de pensament de qui no coneixia els castells abans, ja a la primera actuació va quedar clar que la Paeria és una plaça màgica per a l’exercici de l’art de construir castells humans, deixant de costat que les actuacions principals de cada colla es fan i s’han de fer davant de l’ajuntament propi.

Tots els lleidatans i lleidatanes han de saber que la nostra plaça Paeria, <a banda de que sigui maca>, és una de les millors places per a fer castells, convidem doncs des de la Colla dels Castellers de Lleida a què gaudiu aquest diumenge vinent de l’actuació.

Andreu Pérez