2019 – Actuació a Valls (2019-05-18)

ELS CASTELLERS DE LLEIDA FAN UNA MERITÒRIA ACTUACIÓ A VALLS

 Dissabte passat 18 de maig en el marc de la Diada de Sant Isidre efectuada i organitzada per la Colla Vella dels Xiquets de Valls, van actuar quatre colles a la plaça de l’Oli, en ple centre històric de  la vila bressol dels castells. A banda dels amfitrions vallencs de la Vella i els nostres castellers de Lleida, també van participar la colla dels Xiquets de Reus i la colla dels Xiquets de Tarragona.

Van obrir plaça els locals de la Colla Vella intentant el seu primer castell de nou de la present temporada, el tres de nou amb folre va anar pujant ferm i decidit fins a carregar-se, per tot seguit iniciar la canalleta la baixada i pis a pis fins a descarregar el castell, resolt sense cap problema donada la categoria de la colla. La segona colla en actuar va ser la dels Xiquets de Reus, van descarregar un quatre de vuit, que a la baixada s’anava complicant per moments fent perillar el castell, però que al cap i a la fi va acabar essent descarregat. La tercera colla en actuar, els Xiquets de Tarragona van descarregar també a la perfecció el cinc de set, i per acabar ronda els Castellers de Lleida van descarregar un brillant dos de set, en el moment de fer l’aleta tot semblava indicar que es podria descarregar amb suficiència, però a la baixada un fort moviment sacsejà perillosament el castell, finalment descarregat amb l’eufòria dels seus components per haver salvat el castell.

A la segona ronda, els vallencs afrontaven el quatre de nou amb folre, desmuntant un primer peu per problemes de diferents alçades en l’estructura a terços i quarts, solucionats aquests problemes novament es tanca la sòlida pinya, i el quatre va anar amunt fins a carregar-se, en canvi a la baixada i ja amb dosos fora l’estructura va acabar cedint. Al seu torn els de la camisa avellana, com són coneguts els reusencs van descarregar amb brillantor un tres de vuit. Els matalassers, coneguts així pel color de la seva camisa dels Xiquets de Tarragona no volien ser menys que els de la població rival de Tarragona en molts aspectes i van tirar amunt un intent del tres de vuit, aquest castell a la pujada ja mostrava força problemes, sigui per dubtes de l’enxaneta o per decisió de tirar avall del Cap de Colla, el van acabar desmuntant, sàvia decissió doncs pintaven bastos parlant clar. A continuació la colla lleidatana va fer el quatre de set amb pilar al mig, fet també perfectament, castell que també van descarregar els de la colla tarragonina descartant així un nou intent del tres.

S’inicia la tercera ronda per part de la Vella descarregant el quatre de vuit amb el pilar de sis al mig, molt ben executat, assolint els vallencs la seva millor actuació d’aquest curs, seguidament Xiquets de Reus va plantar el dos de set descarregant-lo amb molta facilitat, Xiquets de Tarragona al seu torn van fer el tres de set, lògicament descarregat amb molta facilitat, i per tancar les rondes la colla lleidatana va descarregar el cinc de set, donant per tancada una actuació pel que fa a les rondes de castells.

A la ronda de pilars conjunta dir que prèviament la Colla Vella va descarregar un esvelt pilar de sis perfecte en tot moment, posteriorment la resta de colles van fer els seus pilars de comiat tots simultàniament, dos per part dels Xiquets de Reus, un pilar per part dels Xiquets de Tarragona i dels Castellers de Lleida i quatre pilars de cinc fets per la Colla Vella.

Encara es va fer una nova ronda de pilars, en aquest cas de quatre pisos on la Vella i Reus van fer-ne quatre mentre que Lleida en va fer tres, tots ells simultàniament i que a vegades serveixen perquè vagin provant la canalleta que es va incorporant de manera més recent a les colles.

Andreu Pérez