2019 – Actuació a Vva. i la Geltrú.

CASTELLERS DE LLEIDA PLANTA CARA AL CARRO GROS

La colla lleidatana carrega el 4 de 8 a Vilanova i la Geltrú

El passat diumenge els de la terra ferma es van desplaçar a la capital del Garraf en motiu de la XIII Diada Albert Salvany. La plaça de les Cols va acollir  Castellers de Lleida , Castellers de Sants ,Nens del Vendrell i la colla amfitriona, Bordegassos de Vilanova. Els lleidatans ja havien actuat en aquesta plaça en cinc ocasions .

L´actuació  s´iniciava  amb pilars de quatre simultanis de les colles assistents. Obria plaça la colla local amb un intent de 3 de 8, un 2 de 7 i un 7 de 7. Per la seva banda Castellers de Sants va portar a plaça el 4 de 8, el 3 de 8 i un intent desmuntat de 7 de 7. Nens del Vendrell fou l’única de les colles que va sortir de plaça amb els tres castells descarregats: 2 de 7, 4 de 8 i 5 de 7.

Els de la camisa bordeus arribaven a  la plaça  vilanovina amb deures pendents  i ho feien encarant  de bones a primeres el castell màxim que a hores d´ara té la colla en cartera: el carro gros.

La primera escomesa al 4 de 8 dels lleidatans va quedar en intent desmuntat; el castell aviat va perdre les mides i el tronc va començar a patir massa d´hora.

En segona ronda l´equip tècnic va voler asserenar els ànims amb el 3de 7, castell que estava previst per a la tercera ronda. Podia semblar un castell menor però l´alineació dels membres del tronc donava pistes de cara a un possible tres de vuit per la festa major de setembre.

La construcció va pujar molt ferma en tot moment i es descarregava amb placidesa. L’Anna s’estrenava al pis de dosos i amb la seva companya feien fàcil el castell.

En tercera ronda els lleidatans tornaven a encarar el quatre de vuit. El cap de colla havia deixat clar als seus castellers que el quatre de vuit anava  plaça “sí o sí” perquè les proves a l’assaig demostraven que el castell era molt viable. L´estructura presentava bones mides i la canalla aquest cop pujava  molt decidida. Però el castell patia d’un bellugueig constant ja a la carregada i un cop feta l’aleta es van perdre les mides i el desgast que s’havia patit no va permetre aquell punt de gas necessari per descarregar-lo.

El sentiment entre els membres de la colla va ser un punt d’agredolç: el fet de quedar només en carregat no feia justícia al treball que s’havia fet a assaig . D’altra banda però, la colla lleidatana recuperava un castell que no podia coronar d’ençà de la festa major de maig i els servia per oblidar els intents desmuntats al Poble Sec, abans de la parada d’estiu, i a Guissona la setmana passada. I la canalla havia estat valenta. I cal dir també que en la formació dels de la camisa bordeus s’estrenaven en aquest castell  una quart, un quint, una dos i l’acotxadora.

La colla lleidatana volia tancar l’actuació amb la torre de set però no va ser possible perquè després de la caiguda del quatre de vuit la plaça es va quedar sense els serveis sanitaris. Les quatre colles van optar per donar l’actuació per acabada i van acabar amb una ronda de pilars de quatre.

Malgrat tot els castellers de Lleida afronten les dues properes setmanes d’assaig amb il·lusió. L’objectiu és enlairar a plaça Paeria grans castells per a la Festa Major de Setembre.

Les colles que acompanyaran els lleidatans són de categoria. Cal mostrar l´orgull bordeus!

Text:  Jordi Carnicer i Marta Santacana