Article d’en Josep Torreño publicat a la revista Món Casteller el dia 26/02/2020
En la temporada del seu 25è aniversari estrenen nous caps de colla i president, que tenen una mitjana d’edat de 20 anys
Els Castellers de Lleida aposten per un projecte renovat que liderarà l’entitat per les tres pròximes temporades i on destaca per la joventut dels seus equips. Per primera vegada la tècnica lleidatana estarà col·legiada, amb Marc Giné i Marc Perea com a cocaps de colla, mentre que Pau Bonet és el nou president. Com a curiositat, cap dels tres nous responsables havia nascut quan la colla feia les primeres passes al barri de Pardinyes, enguany farà 25 anys. Giné té 19 anys i Perea 21 i formen part de la colla des de en fa 6 i 5 respectivament, mentre que Bonet, de 23 anys, es va incorporar a l’entitat el passat mes de juny.
Mirar cap el futur
Els cocaps de colla volen impregnar la motivació d’un equip molt jove aportant aire fresc i innovació en una formació acostumada a estar dirigida pels membres més veterans, sovint vinculats amb sector fundacional de l’entitat. “Creiem que les nostres idees poden ajudar a evolucionar i adaptar-se a les circumstàncies de la colla”, diu Marc Perea, que afegeix que “com el 60% de la colla fa menys de 10 anys que està en actiu, no tenia sentit continuar amb tendències de fa 20 o 15 anys enrere”. Per Perea això també vol dir “trencar amb el record” de la millor època dels Castellers de Lleida, aquella on van dominar la torre de 8 i carregar el pilar de 7 folrats i fins i tot van provar sort amb el castell de 9. “Sempre hi havia la frustració de voler arribar a ser el que érem i creiem que s’havia de trencar amb aquesta mentalitat nostàlgica. Vam viure aquell passat esplèndid, però ara anem a treballar cap al futur de la colla”, afegeix.
Aquest futur passarà per recuperar més aviat o més tard, la gamma bàsica de 8, perquè els objectius s’han planificat “a curt i llarg termini” diu Marc Giné, tot i que no els vol especificar a la colla “perquè si no els compleixes, es pot pensar que tot va malament i simplement és que no han sortit i potser n’arriben d’altres”.
La colla lleidatana no va poder completar cap construcció de 8 pisos durant la temporada passada, deixant en coronats dos únics 4de8, mentre que el 3de8 no se l’anoten des de la temporada del 2017. “La colla ha de creure que podem aconseguir aquests castells però a la vegada hem de fer certes coses per arribar-hi”, apunta Giné. Un dels passos previs que es podria exigir la nova tècnica podria ser recuperar el 3de7 aixecat per sota, que no porten a plaça des del 2003.
25 anys fent castells a Lleida
Des de la nova junta que encapçala Pau Bonet, volen seguir potenciant el local com un punt de reunió, no només per fer castells, si no tot el que ho envolta, com activitats, tallers i sopars. De fet aquest any serà especial per la colla, ja que celebren els 25 anys de la seva fundació. Un dels actes més destacats serà el que se celebrarà el pròxim diumenge 15 de març -el dia abans de la data exacta de la primera aparició a plaça- amb un acte institucional i una diada on participaran al costat de colles apadrinades i filloles, els Vailets de Gelida i Malfargats del Pallars, a més dels Capgrossos de Mataró, on els del Segrià convidaran a tots aquells membres que han passat per la colla però que ja no estan en actiu.
La formació també té previstos dos viatges, a l’abril es desplaçaran a Madrid i al juliol al País Valencià. Al juny formaran part de la Diada dels Patrimonis a Taüll, a la Vall de Boí, on ajuntaran castells, falles i Romànic. Aquell mes també organitzaran una diada festiva obrint el local a la ciutat, amb una diada castellera, a més d’animació infantil, concursos i una revetlla final. Entre altres actes, també destaca un reconeixement als castellers que fa 25 anys que estan en actiu a la colla.
Un vint-i-cinquè aniversari amb ‘Ganes de fer castells’, com diu el seu nou eslògan, i que els nous cocaps de colla els agradaria recordar com la temporada “que hagi marcat la diferència”, diu Giné, i que “haguem gaudit molt, que haguem fet colla i ens haguem sentit colla, i hagi sortit el fruit del treball del dia a dia”, diu Perea.