2021 – Arriba el Setembre Bordeus

Després de la parada estival, els Castellers de Lleida reinicien la seva activitat, i comença un mes intens dins del marc del Setembre Bordeus (#setembrebordeus).

El primer de tot és la represa dels assajos castellers, dimecres i divendres, que encara estaran condicionats per les restricccions covid. Això significa que haurem de mantenir els grups de 25 castellers/es per practicar les construccions humanes i millorar la finura, l’equilibri i la tècnica en aquestes.

Seguint amb el tema casteller estrictament, també iniciarem l’activitat a les places. El primer dissabte de mes, anirem a la vila d’Agramunt, plaça on no hem fallat mai des de 1995 i que va veure els nostres primers castells. El següent dissabte, i en motiu de la diada nacional de Catalunya, farem l’ofrena al Roser amb el seu tradicional pilar amb la senyera.I finalitzarem amb una de les dates més importants per la colla, com és l’actuació de Sant Miquel a plaça Paeria, on si les mesures es relaxen i es poden fer grups més nombrosos, podríem veure-hi el primer castell bordeus en dos anys.

Per altra banda, en la vessant més social i lúdica, durant el Setembre Bordeus hi ha pensades diferentes activitats que detallaré a continuació. Durant tot el mes, hi haurà en marxa un concurs fotogràfic de temàtica castellera, que finalitzarà amb l’entrega de premis el 1r d’octubre al local en finalitzar l’assaig. L’onze de setembre, després de l’ofrena es farà un vermut al pati del convent de Santa Clara, lloc habitual d’assaig i reunió dels membres de la colla. El tercer cap de setmana es farà la principal activitat, la Farra Bordeus, que com d’altres anys vinculada amb la celebració de l’Obert del Centre Històric, serà una jornada lùdica, però aquest any en format més petit, per les restriccions derivades de la pandèmia. Realitzarem un sopar pels socies i socis, famílies, i amics i amigues; amb un concert mantenint les distàncies i amb el públic sentat a les seves taules respectives. I per Festa Major, tambè realitzarem un àpat de colla en finalitzar l’actuació castellera.

 

Tallers castellers

Durant aquesta parada vacacional, vam realitzar diferents tallers a les poblacions d’Alcarràs i de Torres de Segre, en el marc del pla educatiu d’entorn d’aquestes viles. Anava destinat a infants des de P3 fins a adolescents de la ESO. L’objectiu va ser donar a conèixer el món casteller, amb les seves particularitats com la vestimenta i vocabulari, fins a practicar l’equilibri i les nocions bàsiques d’enfilar-se seguint la tècnica que utilitza la canalla castellera del pom de dalt.

L’experiència va ser molt positiva i esperem retrobar-nos amb els i les participants i els seus familiars al local d’assaig.

Esperem que les mesures es vagin relaxant i ben aviat puguem assajar en grups més nombrosos, per tal de poder realitzar construccions, lluint orgullosos la nostra camisa bordeus, a les places de la nostra ciutat i de les poblacions de les comarques veïnes, i poder mostrar aquest Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat declarat per la UNESCO al públic, i compartir amb els companys i companyes d’altres colles la nostra passió de tocar el cel amb la mà.

 

Andreu Palau

Vice-president Castellers de Lleida