2020 – Setembre Bordeus

foto-colla-2019 ofrena-roser-2019 concurs-paelles-2019

Un Setembre Bordeus diferent

El mes de setembre sempre ha estat un mes especial per la colla dels Castellers de Lleida. Primer de tot és el retrobament després de les vacances d’estiu, que serveix per encarar el segon tram de la temporada amb forces recuperades. Tot començava amb el retorn a l’activitat al local, després de la petita parada de descans, desconnexió i recuperació merescuda. La gent retornava als assajos amb ganes d’enfrontar els reptes plantejats per l’equip tècnic.

Castellerament parlant, tot començava el primer cap de setmana amb l’actuació a Agramunt, plaça molt estimada per la colla, considerada la segona plaça després de la plaça Paeria de Lleida, ja que va ser on vam debutar i on no hem deixat d’actuar fins aquest any, pels motius de la pandèmia; i que servia per donar el tret de sortida al tram més important de la temporada.

Després venia l’onze de setembre, amb la tradicional ofrena a la Seu Vella, o antigament al Roser; i les posteriors participacions en actes de Diada de Catalunya. L’inici del curs escolar, l’arribada dels universitaris i de l’activitat dels nostres companys Marracos de la UdL (colla castellera universitària de Lleida).

S’atansava Sant Miquel, que encara que sigui la Festa Major petita de Lleida, ja que la importància d’aquesta recau amb la fira agrària, pels castellers, s’atansava una de les cites més importants de la temporada, l’actuació a la teva pròpia plaça, on s’acostuma anar amb les màximes expectatives i amb la intenció de fer les millors construccions treballades des de la primavera; sempre acompanyats de grans colles, que han portat grans castells a plaça Paeria.

Per poder encara aquesta gran cita amb les millors condicions, des de la colla sempre s’han impulsat diferents activitats prèvies a aquesta data per engrescar a la gent, ja siguin castellers, amics i amigues, familiars o desconeixedors del fet casteller, a venir als assajos. Els grans castells s’han d’assajar al local abans de portar-los a plaça, i es necessari molta gent, quan més millor.

Aquestes activitats eren molt diverses: assajos de “porta un amic”, amb petits refrigeris en acabar aquests; sopars temàtics o a la fresca amenitzats amb música, concerts al pati del local per tal que la gent s’atansés i conegués el nostre lloc d’assaig; corre-bars o festes pel jovent; concursos fotogràfics o de paelles; conferencies i exposicions; trobades esportives o lúdico-festives; titelles, màgia o inflaves pels més petits;… tot tipus d’activitats, que des de fa molts anys, es coneix com el Setembre Bordeus.

Aquest any, un any diferent marcat pel Covid, on la nostra activitat (amb molta gent, molt diversa i molt de contacte) s’ha vist escapçada tot just començar la temporada, i que tal com van les coses, va per llarg, tenint en compte totes les indicacions sanitàries, des de la junta de l’entitat es vol que les activitats proposades aquest any serveixen per retrobar-nos a la nostra segona casa el local, on passàvem moltes hores junts, compartint moments i valors amb els nostres companys i companys, que amb alguns fa molts mesos que no ens veiem; per mantenir viva l’entitat, potenciant la seva vessant més social i solidaria.

Aquestes activitats s’aniran anunciant als castellers i castelleres setmanalment, per tal d’anar-se adaptant als protocols i/o les restriccions actuals. Avançar que, a part de portar mascareta i mantenir les distancies de seguretat, l’aforament serà limitat i amb reserva prèvia.

Encara que sigui un setembre diferent, esperem que sigui un gran Setembre Bordeus.

Andreu Palau

Fotos:

Foto de colla Sant Miquel 2019:

https://www.flickr.com/photos/castellersdelleida/48901258756/in/album-72157711342694616/

Concurs Paelles 2019:

https://www.flickr.com/photos/castellersdelleida/48837972783/in/album-72157711179974933/

Ofrena Roser 2019:

https://www.flickr.com/photos/castellersdelleida/48786766273/in/album-72157711042287522/