2018 – Actuació a Mollerussa

Si vols veure el reportatge gràfic, clica a la fotografia.

GUISSONA I LLEIDA COINCIDEIXEN DE NOU A MOLLERUSSA
L’agilitat va ser el fet més remarcable d’una trobada castellera amb quatre colles a plaça.
Cal felicitar-se especialment per aquesta rapidesa en l’execució de les successives rondes, així doncs, els responsables de cada colla van prendre una decisió conjunta molt encertada de cara al bon funcionament d’una actuació tradicionalment feixuga, donada la tradicional tardança a l’hora anunciada i a l’exasperant lentitud en fer els castells en anys anteriors.
A la ronda de pilars de presentació es van fer cinc pilars de quatre simultanis, un d’ells aixecat per sota per part dels Castellers de Mollet, i dos pilars fets tant per Margeners de Guissona com els Castellers de Lleida.
Van obrir plaça els Margeners descarregant el 3 de 6, Lleida va descarregar el 4 de 7, això si al segon intent, doncs ja amb tota la canalla a dalt es va desmuntar el primer intent, la tercera colla en actuar, Mollet va descarregar el 3 de 7, mentre que la quarta colla de la jornada, els Castellers d’Esplugues també van triar el 3 de 7.
A la segona ronda Margeners va descarregar el 4 de 6 amb pilar al mig, Castellers de Lleida van descarregar la mateixa estructura, però amb un pis més això si, el 4 de 7 amb agulla, Castellers de Mollet van descarregar el 3 de 6 aixecat per sota, i els components de la colla d’Esplugues van optar per fer un castell també combinat amb pilar al mig, en aquest cas van descarregar el 3 de 7 amb agulla, popularment conegut amb aquesta expressió.
En tercera ronda de castells els Margeners de Guissona van descarregar el 4 de 6, els de Lleida van fer el 3 de 7, Mollet va fer el 2 de 6, o torre de 6 depenent de com l’anomeni cada colla, mentre Esplugues feien el 4 de 7. Per finalitzar l’actuació, la ronda de pilars va quedar dividida en dues parts, en primer lloc Margeners van fer un pilar de quatre aixecat per sota, tant Lleida com Esplugues van descarregar el pilar de cinc, mentre que Mollet malauradament només van poder carregar el pilar de cinc, resultant així com a única caiguda de la trobada.
Ja a la part final de l’actuació, els Castellers d’Esplugues van descarregar un pilar de quatre, Castellers de Lleida dos pilars de quatre simultanis, i els de Guissona feien un pilar de quatre a tocar del balcó de l’Ajuntament, on les autoritats van aixecar alguns dels components del pilar.
En resum una actuació amb castells molt habituals per cada colla, sense complicacions ni intents agosarats. Pel que fa a les dues colles de les terres de Lleida, esperar que en properes actuacions puguin disposar de més efectius a plaça per poder superar aquests registres. Esperonar això si, a tothom que se senti atret pels castells a atansar-se a les colles i participar des de dintre d’una tradició tan nostrada, que això si, té unes peculiaritats que fan les colles diferents en alguns aspectes de moltes altres agrupacions de cultura popular.

Andreu Pérez