2018 – Diada Festa Major de Maig

Si vols veure el reportatge fotogràfica, fes clic a la imatge

ELS CASTELLERS DE LLEIDA NO PODEN ASSOLIR EL 4 DE 8

La Colla Vella dels Xiquets de Valls aconsegueix la millor actuació d’aquesta temporada fent el seu primer castell de 9 d’aquest any.

Prèviament a l’actuació de diumenge de Festa Major, els locals van oferir els ja tradicionals pilars de quatre als actes de l’ofrena al Patró el dia de Sant Anastasi.

L’actuació de diumenge va comptar amb la presència dels ja esmentats xiquets vallencs i també dels Moixiganguers d’Igualada. Una vegada fets els pilars de quatre d’entrada a plaça per part de les colles, van iniciar la trobada els locals dels Castellers de Lleida, triant per obrir plaça el 5 de 7, castell sobradament a l’abast de la colla i descarregat amb plena convicció.

A la segona ronda els lleidatans encaraven el seu gran repte de la jornada, el primer castell de vuit pisos de l’any, el 4 de 8, desmuntat un primer peu, es va tornar a muntar l’estructura i aquesta vegada el castell va anar amunt, hom diria que a bon ritme, però al pis de quarts una de les components de la colla no va poder pujar i posar-se a la seva posició, es va acabar desmuntant sense poder assolir aquest repte. La colla ho va tornar a intentar amb idèntic resultat, molt possiblement fins i tot les mides del castell a aquesta segona temptativa eren més bones, però va acabar passant exactament el mateix que al primer intent, llàstima, doncs els assajos i el ritme de la temporada feia preveure l’èxit en aquest castell, però aquesta és una circumstància que pot passar.

En tercera ronda la colla va descarregar el 7 de 7, castell recent al fet casteller i que permet la participació de molta gent, preparant així nous components als diferents pisos dels castells, acabades les tres rondes habituals i ja descartat el castell de vuit, la colla no volia finalitzar amb només dos castells fets i va descarregar el 4 de 7 amb el pilar al mig aconseguint la millor actuació de la present temporada, en ronda de pilars dos pilars de cinc simultanis i posteriorment 4 pilars de quatre simultanis, un d’ells portats als finestrals de la Paeria van servir per tancar la millor actuació de la present temporada.

La segona colla en actuar van ser els Moixiganguers d’Igualada, que per començar van fer el 2 de 8 amb folre, castell que van descarregar demostrant que el tenen molt a l’abast, el 3 de 8 que van fer en segona ronda estava clavat, i de ben segur aviat i atenent a la bona evolució d’aquesta colla el portin a plaça amb un pis mes.

Van finalitzar la ronda de castells fent el 4 de 8, també de bones mides i descarregat amb molt treball i patiment per part d’una de les rengles, especialment un segon que va acabar bastant al límit, en finalitzar i en ronda de pilars van fer un vano de cinc, però el pilar central de cinc es va quedar només com a carregat, resultant aquesta l’única caiguda de la jornada, anecdòtica, en el cas d’un pilar, fantàstica actuació d’una colla que evoluciona favorablement.

Els tercers en actuar van ser la Colla Vella dels Xiquets de Valls, colla degana del món casteller i que sembla que cada vegada es troben més còmodes actuant a Lleida, de fet cada any venen amb més camises a plaça i és a Lleida on han tornat a descarregar el seu primer castell de nou de l’any. El 5 de 8 va ser el seu primer castell de la jornada i el primer cinc que feien aquesta temporada. En segona ronda van fer el 3 de 9 amb folre, desmuntat un primer peu per alguna incorrecció de mides, el tres va pujar molt convençut i es va descarregar de manera perfecta entremig dels aplaudiments dels presents a plaça, en tercera ronda van descarregar el 4 de 8 amb el pilar al mig, estructura de molta dificultat però que executen a la perfecció. A la ronda de pilars ens van oferir un pilar de sis clavat en tot moment, i posteriorment van fer tres pilars de cinc simultanis, i afegint-se a una última ronda amb tres pilars de quatre simultanis.

En resum, la millor actuació de la temporada per a cada una de les colles presents (igualant Moixiganguers la que van fer unes setmanes enrere a plaça pròpia), tot això fa pensar que aquestes colles poden tenir un any ple d’èxits. De fet, a hores d’ara totes tres colles presenten millors registres que l’any passat, i en el cas de la colla local, no haver pogut fer el 4 de 8 quedarà en una anècdota, doncs ben aviat aquests intents de castell de vuit tindran el resultat esperat.

Andreu Pérez