2018 – Actuació a Els Torms

Si vols veure el reportatge fotogràfic, clica a la imatge.

ELS CASTELLERS DE LLEIDA ESTRENEN UNA NOVA PLAÇA

Aquesta és una expressió utilitzada al món casteller quan una colla actua per primer lloc a una població.
En aquest cas, la colla és va desplaçar fins a la comarca de Les Garrigues, concretament a Els Torms en motiu del centenari de la construcció de les escoles.
Per a aquesta ocasió el nombre de camises desplaçades per la colla no augurava grans construccions, tot tenint en compte que també es tractava d’una actuació en solitari, de fet, durant el transcurs de l’actuació es van rebaixar una mica els objectius a assolir. Quan parlem de camises desplaçades es fa referència a la quantitat de components que es compten per a aquella actuació. Tot i això la colla va aprofitar per estrenar canalleta nova, preparant així el futur de la colla de cara als reptes superiors de les properes trobades.
L’actuació es va iniciar amb un retard considerable respecte a l’hora anunciada, degut a la durada dels actes previs, i inhabitualment bastant superada la una del migdia. Per obrir rondes els Castellers de Lleida van descarregar un 2 de 6, castell que evidentment no va representar cap dificultat, doncs el tenen molt a l’abast.
A la segona ronda el castell triat va ser el 3 de 7, que va esdevenir la construcció més important de l’actuació, tanmateix aquest es va descarregar amb molta solvència demostrant així que l’estructura immediata amb un pis superior, el 3 de 8 està al caure. Ja a la tercera ronda els castellers es disposaven a fer el 4 de 7, però una vegada situats els segons del castell a la seva posició, el Cap de Colla va optar per desmuntar aquest peu, una decisió tècnica que sense dubte el màxim representant de la colla pot prendre en qualsevol moment.
El castell següent a fer va ser el 5 de 6, el cinc és un castell compost de dues estructures, un tres al qual va adossat una estructura de dos o torre, aquest castell la colla el té molt per la mà i serveix habitualment per fer participar molta gent i preparant-los de cara al futur més immediat, evidentment es va descarregar sense problemes.
Arribat aquest punt i fetes les tres rondes tradicionals, la tècnica va optar per afegir una quarta construcció, fent així el 4 de 6 net, prova de cara al quatre de vuit que s’espera assolir en properes actuacions, no és habitual fer castells nets o sense pinya a les actuacions. Aquest quatre va resultar perfecte, i molt aplaudit pel públic, quan tot just carregar-se, els components que l’envolten s’ajupen durant uns instants mostrant així que els baixos ocasionals no reben cap mena de suport de mans.
Finalitzades les rondes de castells, en primer lloc la colla va descarregar el pilar de cinc, i posteriorment dos pilars de quatre simultanis, donant així per acabada una actuació de mínims si només es mira la importància dels castells fets, però que ha de deixar un bon sabor de boca tot pensant que aquest proper cap de setmana la colla té la primera cita important de la temporada, les estructures presenten bones mides i les noves incorporacions de la colla van agafant rodatge.

Andreu Pérez