2018 – Actuació Esplugues de Llobregat

Si vols veure el reportatge gràfic, clica a la fotografia.  A twitter   Resultado de imagen de twitter

ELS CASTELLERS DE LLEIDA ACTUEN NOVAMENT A ESPLUGUES DE LLOBREGAT

Els lleidatans planten els dos castells bàsics de la gamma de set i el primer dels castells anomenats popularment de set i mig.
El món casteller és molt ric i divers en expressions gairebé pròpies, i de singularitat específica, de fet quan parlem de <plantar>, fa referència als castells que una colla fa a les actuacions.

Tanmateix parlem de castells bàsics per expressar l’assoliment del “quatre i el tres de” a qualsevol de les seves alçades, des de la primera de sis pisos fins a l’actual de deu pisos, a partir d’aquest moment les estructures superiors en dificultat s’acostuma a nombrar-les de “gamma extra”, popularment conegudes per l’expressió afegida de “sis i mig, set i mig, etc.”

Aquest proppassat dissabte, i dins de la Diada de Sant Jordi dels Castellers d’Esplugues, la colla de Lleida va assolir el quatre de set, el tres de set, i el quatre de set amb el pilar al mig. Tots ells castells molt a l’abast de la colla i sense dubte, en el cas dels dos primers, que servien per preparar l’imminent assalt al castells de vuit, cap d’aquestes estructures va resultar un problema per a l’agrupació, al contrari, son resultat del treball als assajos setmanals, els tres castells feien molt bona mida en tot moment. Prèviament als castells, els lleidatans van fer dos pilars de quatre de presentació, tot finalitzant amb un pilar de cinc el qual per moments s’anava complicant un xic, però resolt sense més entrebancs, i posteriorment tres pilars de quatre de comiat. Una jornada rebaixada a les intencions inicials per alguna baixa d’última hora, des d’aquí doncs esperonar a tothom qui li agradin els castells, que s’atansin a la colla i puguin gaudir d’aquest peculiar fet cultural.

Per la seva banda, la colla local dels Castellers d’Esplugues, i un cop fet un pilar de quatre de presentació, van fer el cinc de set, el quatre de set amb el pilar al mig, per acabar a l’última ronda fent el quatre de set, tots ells castells que no els van oferir cap problema en la seva execució, els van resoldre amb molta tranquil·litat tan a la pujada com a la baixada, fet aquest que constata una certa manera de treballar els castells de cada colla, algunes fan els castells amb molta rapidesa i d’altres s’ho prenen amb més pausa, en aquest cas una menudeta aixecadora feia la pujada més lenta, qüestió aquesta normal a les primeres actuacions de la canalla de les colles. Un pilar de cinc i tres pilars de quatre posteriors van servir per acabar la seva actuació.

L’altra colla convidada de la Diada, els Castellers del Poble Sec, i una vegada fets els dos pilars de quatre inicials, van començar la seva actuació fent el tres de set amb el pilar al mig, castell relativament recent doncs generalment el castell típic dins el qual es va bastint un pilar sempre ha estat l’estructura del quatre, tot i resultar més difícil encabir el pilar dins d’un tres, el van resoldre perfectament. En segona ronda van oferir el cinc de set, primer van desmuntar una vegada el peu del castell i el primer intent també el van desmuntar doncs no feia bona mida, tot descarregant-lo al segon intent, cal dir que als castells no és considera intent fins que sonen les gralles, als castells de 6 i 7 pisos, just al moment que inicien la pujada els components del pis de terços, en aquest moment la diada és va alentir molt doncs la colla muntava les corresponents pinyes molt pausadament. Van acabar rondes fent el quatre de set, i per finalitzar fent un pilar de cinc i dos pilars de quatre de comiat.

Andreu Pérez