2018-Actuació Aniversari Colla

Si vols veure el reportatge gràfic, clica a la fotografia.

ELS CASTELLERS DE LLEIDA ASSOLEIXEN ELS SEUS OBJECTIUS

Tot i no ser la primera actuació de la present temporada castellera, els Castellers de Lleida es van estrenar a la ciutat assolint els reptes marcats per la jornada.
L’actuació d’aquest passat dissabte 7 d’abril representa l’inici oficiós de la temporada castellera a Lleida, coincidint més o menys en el temps amb la fundació de la colla a finals d’hivern de l’any 1995.
Amb un retard de mitja hora causat per la tardança en arribar d’una de les colles, a 2/4 de 7 de la tarda, els Castellers de Lleida obrien plaça amb un esvelt i ben plantat 4 de 7 amb el pilar al mig, castell executat a la perfecció, tot seguit, els Margeners de Guissona, colla convidada a plaça per aquesta trobada, ens oferien un perfecte 3 de 6. Al seu torn els Castellers de Barcelona ens van delectar amb un 5 de 7 de molt bona planta, castell format sense dubte pels components dels pisos superiors d’aquesta estructura, evident assaig de la mateix castell amb un pis més.
En aquest text anterior utilitzem paraules evidents del nostre món casteller, mots que anirem desgranant en properes cròniques amb la finalitat de fer-vos coneixedors del nostre argot casteller. Per tant, al parlar “d’obrir plaça”, ens referim al primer castell de l’actuació, etc.
A la segona ronda, la colla local de Lleida va fer un 5 de 7, també perfecte en tot moment, Margeners van fer un 3 de 6 amb pilar al mig, i els barcelonins un 4 de 7 amb pilar al mig. Aquests castells dits amb pilar al mig, altrament dits “amb agulla”, fan referència a tota estructura formada per un castell bàsic, generalment un quatre, on es va bastint un pilar al bell mig coronat, bé per l’enxaneta o l’aixecador respectiu de la colla, de fa molts anys que majoritàriament aquestes posicions venen essent ocupades habitualment per les components femenines de les colles, sense les quals els actuals castells no es podrien executar.
A la tercera i última ronda de tota trobada castellera, un 4 de 7 va ser el castell triat per la colla de la ciutat, també fet amb solvència, la mateixa estructura amb un pis menys va fer la colla de Guissona, el 4 de 6, i els de Barcelona van tancar la jornada amb un altre 4 de 7.
Una vegada fetes les tres rondes, arriba el moment de la ronda de comiat o ronda de pilars, en aquests cas els pilars sempre s’han de fer de manera simultània, amb l’excepció de la intenció de fer un pilar superior al de cinc pisos per qualsevol de les colles participants.
Un vano de cinc fet per la colla local, amb la singularitat que el pilar central va ser dels fets aixecats per sota, un pilar de quatre fet per la colla de Guissona, i Barcelona un pilar de cinc. Les dues colles ponentines encara van fer uns pilars extres, dos pilars de quatre normals fets per Lleida, i un pilar de quatre aixecat per sota de la colla de Guissona, per finalitzar, l’actuació va comptar amb el tradicional pilar de quatre portat al balcó per part de la colla local.
En resum, una actuació castellera típica d’inicis de temporada, plàcida en la seva execució, efectuada amb un cert ritme, i que ha de permetre a les colles anar preparant els reptes de futur.

Andreu Pérez