2018-Actuació a Vva. i la Geltrú

ELS CASTELLERS DE LLEIDA DESCARREGUEN NOVAMENT EL DOS DE SET

Però ensopeguen amb el quatre de vuit en dos intents desmuntats.

La colla va viatjar fins a Vilanova i la Geltrú el passat diumenge convidats per la colla local dels Bordegassos de Vilanova amb motiu de la Diada Albert Salvany, acompanyats també pels Castellers de Sants. En arribar un temps plujós va rebre els castellers, però aquest s’asserenà i va permetre així l’actuació.

Les colles van iniciar l’actuació amb uns pilars de quatre de salutació, un descarregat pels locals dels Bordegassos i un altre fet per la colla lleidatana, mentre la colla santsenca en descarregava tres de simultanis.

Van obrir plaça els Bordegassos de Vilanova intentant el tres de vuit, el castell pujava ferm i seré, però amb la canalla ja quasi a dalt, aquesta va iniciar el descens sobtat i mai desitjat dins del món casteller, una llàstima, doncs un castell que s’hauria descarregat sobradament va quedar en intent desmuntat per indecisió de la canalla. Aprofitarem aquest moment de la crònica per explicar als més neòfits, que al món casteller no és el mateix <intent> que <intent desmuntat>, en el primer cas s’ha produït una caiguda, que a l’argot casteller se’n diu <fer llenya>, i en el segon cas el castell es desmunta sense incidències. Els següents en actuar, els Castellers de Sants van fer el dos de vuit folrat amb molta facilitat, mentre que van tancar ronda els Castellers de Lleida fent el dos de set, també de manera brillant, entremig però els de Vilanova van intentar de nou el tres de vuit, i ara si, descarregant-lo.

El segon castell dels Bordegassos va ser el dos de set descarregat tranquil·lament, a la segona ronda els Castellers de Sants van intentar el que va acabar sent el castell més important de l’actuació, el tres de nou amb folre, van desmuntar un primer peu, és de suposar que per problemes de quadratura, i a la segona el castell tirà amunt sense dificultat carregant el castell, ja a la baixada aquest es va estirar un xic pel pis de terços, però es va descarregar. En aquesta segona ronda els lleidatans van intentar sense èxit el quatre de vuit, el primer intent va acabar desmuntant-se doncs un dels baixos va patir en excés molt aviat, sigui per algún peu mal col·locat o per qualsevol altra circumstància, en canvi l’estructura en si oferia bona pinta i possiblement s’hauria pogut fer. Al segon intent també es va optar per desmuntar-lo, en aquest cas però les mides del castell no feien tan bona pinta com al primer.

La tercera ronda va veure castells més bàsics dins del respectiu nivell de cada colla. Així els de Sants van descarregar el quatre de vuit, la colla local de Vilanova i els de la colla de Lleida van descarregar ambdues un cinc de set.

La ronda de pilars va comptar amb un vano de cinc fet pels Bordegassos de Vilanova i un altre vano igual per la colla dels Castellers de Sants. Castellers de Lleida van fer els mateixos pilars, però no de manera simultània, primer un de cinc i posteriorment dos pilars de quatre.

Andreu Pérez