2018 – Actuació a les Vivendes de la Colla Vella de Valls

Si vols veure el reportatge gràfic, clica a la fotografia.

ELS CASTELLERS DE LLEIDA DESCARREGUEN EL TERCER CASTELL DE 8 DE L’ANY

La colla tanca el primer tram de la temporada fent de nou el 2 de 7.

La colla va actuar el passat dissabte a Valls en la commemoració del cinquantè aniversari de les Vivendes de la Colla Vella, nom d’aquest popular barri vallenc que compta amb una bonica història en la seva construcció.

Aquesta història comença l’any 1962 quan des de dins de la Colla Vella es va iniciar el projecte del que seria el barri, la Cooperativa de Vivendes de la Colla Vella, que esdevindria un barri plenament habitat per components de la colla, el sentiment d’arrelament a una colla com la Vella sempre ha estat molt potent a Valls, formar part d’aquesta colla era com formar part d’una família, sentiment que de ben segur segueix, tot i que la lògica pujança de la població vallenca fa que, com a tot arreu les relacions personals quedin més llunyanes, avui en dia molts components de la Vella ni es coneixen entre si.

Trobats els terrenys on crear el barri les obres van començar, aprofitant els components de la colla els caps de setmana per fer créixer a poc a poc les que serien cases per a molts d’ells, aprofitant les professions que els mateixos components tenien, doncs hi havia, paletes, manyans, etc. L’any 1968 el barri es poblà ja acabat amb els il·lusionats castellers que estrenaven habitatge, les prop de 90 vivendes agafaven vida pròpia i fins avui, el barri ha anat canviant i fins i tot entre els seus veïns va arribar a viure un Cap de Colla de la colla rival, la Colla Joves Xiquets de Valls.

Bé, feta aquesta breu ressenya del barri, anem per l’actuació feta, primer es va fer una cercavila on la colla amfitriona va fer diversos castells de 7, una vegada arribats a la plaça la colla Vella inicià amb un 3 de 9 amb folre, els Castellers de Lleida al seu torn intentaven el 2 de 7, segon de l’any també descarregat.

A la segona ronda els vallencs van encarar el 9 de 8, castell de gran dificultat sobretot a causa de la gran quantitat de castellers que el formen i que van descarregar novament, mentre que els lleidatans intentaven el 4 de 8, també descarregat entremig d’uns components de la colla lleidatana que eufòrics tanquen un primer tram de temporada esperançador i que augura una segona part de l’any amb bones expectatives.

La Vella va intentar el 4 de 9 amb folre que van acabar desmuntant, suposem que per algun problema de quadratura, no cal arriscar més del necessari doncs a la Vella li espera un agost amb moltes actuacions de compromís, van finalitzar descarregant el 4 de 8 amb el pilar al mig. Els lleidatans al seu torn van descarregar el 4 de 7 amb pilar al mig o agulla, que com passa darrerament va resultar més complicat del normal, resulta curiós resoldre amb més treball els castells més fàcils, aquesta circumstància cal dir que resulta freqüent al món casteller, de fet en aquesta mateixa actuació la Vella va desmuntar peus de tots els intents folrats, fins i tot del 9 de 8. La mateixa colla vallenca va acabar l’actuació descarregant un brillant pilar de 6, la colla de Lleida va fer 3 pilars de quatre simultanis, donant pas així a una petita parada a l’activitat de la colla fins a mitjans d’agost.

Andreu Pérez