2018-Actuació al Poble Sec de Barcelona

Si vols veure el reportatge gràfic, clica a la fotografia.

ELS CASTELLERS DE LLEIDA ASSOLEIXEN LA SEVA MILLOR ACTUACIÓ DE LA TEMPORADA

La colla estrena el dos de set a l’actuació a Barcelona.

El passat diumenge 15 de juliol, la colla es va desplaçar fins a Barcelona per actuar al Poble Sec juntament amb la colla amfitriona i els Capgirats de Castellar, doncs en aquesta ocasió no hi havia els Capgrossos de Mataró com darrerament.

L’inici de la diada va endarrerir-se força respecte a l’hora anunciada, i cal afegir un retard considerable a l’hora de muntar les pinyes, especialment aquest tema les colles han de prendre consciència de la seva importància, la imatge del món casteller també hi viu d’aquests detalls.

Les colles van començar oferint dos pilars de quatre cadascuna, en aquesta ocasió valorarem l’actuació de forma grupal.

Pel que fa als Castellers de Lleida, el 2 de 7 va ser el primer castell de la jornada, no s’havia ni tan sols intentat enguany, si cal dir que divendres passat a l’assaig ja es va descarregar, però això no compta a nivell estadístic, el castell va pujar amb decisió i es va carregar sobradament, a l’inici de la baixada van haver-hi els moments de tremolor habituals a aquesta estructura.

És necessari explicar que el 2 de 7 o torre, com es vulgui anomenar, presenta una dificultat equiparable a la del 4 de 8, inclòs pot resultar més difícil, doncs la seva fragilitat aporta inestabilitat a l’estructura en cas que hi hagi un excés de moviments sobretot de caràcter lateral. De fet quan aquest cronista s’iniciava al món dels castells pel 1986, els veterans castellers de les colles tradicionals es desplaçaven allà on hi havia anunciat un intent de 2 de 7, per a mi, el primer dels grans castells.

L’eufòria de la colla així ho demostrava, en segona ronda va ser el torn del 4 de 8, desmuntat un primer peu, l’intent vàlid es va descarregar amb solvència, hom diria que amb facilitat, en aquells moments la colla desbordava alegria.

El tercer castell descarregat va ser el 5 de 7, el més fàcil dels tres de la jornada, però que no va resultar tan còmode per a alguns components de la colla, treballant més del necessari però amb èxit final. A la ronda de pilars la colla va descarregar dos pilars de cinc.

Els Castellers del Poble Sec van ser els encarregats d’obrir plaça, en primera ronda van carregar el 4 de 7 amb pilar al mig, una verdadera llàstima, el quatre va anar perfecte, però el pilar del mig va resultar una mica fràgil, una excessiva alçada dels seus components fa que el centre de gravetat d’un pilar quedi molt amunt, i el segon no va poder parar els moviments que el pilar genera cap endarrere al moment de baixar la canalla.

En segona ronda van descarregar el 7 de 7 al segon intent, el primer el van desmuntar en resultar ferit un dels baixos. Van finalitzar amb el cinc de set també al segon intent després de tirar avall el primer, en ronda de pilars es van quedar amb un intent de pilar en fer llenya el pilar de cinc.

Per la seva banda els Capgirats de Castellar van descarregar els seus tres castells intentats, el 2 de 6, el 4 de 6 amb pilar al mig i el 3 de 6 amb idèntic pilar, construcció aquesta nouvinguda al món casteller als darrers anys i que particularment em resulta estranya per repetitiva amb el quatre, a ronda de pilars Capgirats no en va fer reservant els seus pilars per a una ronda final que es va resoldre amb 7 pilars de quatre simultanis, 3 de Lleida, 2 del Poble Sec i 2 de Castellar, un d’ells aixecat per sota.

Andreu Pérez