2018-SIS CASTELLS DE GAMMA EXTRA ASSOLITS A LA BISBAL DEL PENEDÈS

La passada setmana va tenir lloc un any més una de les diades més tradicionals del món casteller.
La Bisbal de Penedès ha estat sempre una de les grans jornades castelleres de l’any, fa molts anys que es celebra i tradicionalment és la primera diada on a més de les dues colles de Valls, també actuen els Castellers de Vilafranca. En aquestes últimes dècades ha estat una actuació on les diverses colles presents han anat assolint castells fets per primera vegada a La Bisbal, de fet, a la façana de La Societat hi són presents nombroses plaques de ceràmica on venen presentades les fites respectives de cada colla.
Enguany els bisbalencs hauran de preparar una nova placa amb motiu del 2 de 8 sense folre assolit per la Colla Joves Xiquets de Valls, el millor castell que es va veure el passat dia 15. L’actuació més brillant en conjunt va ser la de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Com diem, un dels grans mèrits de l’actuació de La Bisbal és la de ser la millor actuació que es fa en una població sense colla pròpia, això ha estat sempre així. Però actualment la població compta ja amb una novella colla, anomenats els Bous. De fet als inicis de l’actuació els castellers bisbalencs van descarregar el 3 de 6 aixecat per sota com a preludi.
Van obrir plaça els Castellers de Vilafranca tal com va quedar reflectit a un sorteig de l’ordre de l’actuació efectuat uns dies abans, és tradicional fer-ho així doncs l’ordre d’actuació pot condicionar el resultat d’aquesta, hi ha castellers que pensen que sortir primers dona avantatges, mentre d’altres pensen que millor ser els últims, cal no oblidar que, si a banda d’assolir els teus objectius, fas millor actuació que la colla rival és una batalla guanyada.
El primer castell descarregat va ser el 2 de 9 amb folre i manilles fet pels vilafranquins, perfecte en tot moment, no està gens malament començar amb un castell de gamma extra. Els segons en actuar, la Colla Joves va intentar el 2 de 8 sense folre, amb dosos col·locats el van haver de desmuntar per problemes en la pujada de la canalla més menuda, la Colla Vella al seu torn va descarregar el 5 de 9 amb folre, castells un xic més treballat del que ho han de fer darrerament, ja per finalitzar la primera ronda els Joves es van enfrontar de nou amb el 2 de 8 sense folre, i aquesta vegada si, el castell de gran dificultat, el van descarregar amb una inusual senzillesa i facilitat, allò que els castellers diem “sobrats”.
En segona ronda els Castellers de Vilafranca van descarregar el 3 de 9 amb folre, resolt perfectament. Els de la Colla Joves van intentar el 5 de 9 amb folre, després de desmuntar dos peus, a la tercera el castell tirà amunt, però abans d’arribar dosos a dalt ja el van desmuntar doncs no oferia garanties d’èxit, al seu torn la Colla Vella va fer el 4 de 9 amb folre i pilar de set al mig, un altre dels grans castellassos del fet casteller, però que un cop carregat, a la baixada de l’enxaneta del pilar es va girar caient, deixant en només carregat aquest castell, la Colla Joves en repetició d’aquesta segona ronda van intentar sense èxit el 3 de 9 amb folre, que també van acabar desmuntant, perdent ronda, a l’argot casteller parlem de perdre ronda quan a aquesta, una colla fa dos intents sense èxit, els peus desmuntats no compten en aquest cas.
La tercera ronda va veure tres castells descarregats sense ensurts, en primer lloc el 4 de 9 amb folre dels Castellers de Vilafranca, novament la Colla Joves intenta el 3 de 9 amb folre, i ara si, el descarreguen, el darrer castell de la jornada va ser el 9 de 8 fet per la Colla Vella. Arribat el torn de la ronda de pilars, es van poder veure els tres pilars superiors al de cinc, primerament els verds, com són coneguts els vilafranquins van carregar el pilar de vuit amb folre i manilles, en aquesta ocasió no el van poder descarregar, la Colla Vella va descarregar el pilar de set amb folre, i per finalitzar la Colla Joves van fer un meritori i bonic pilar de sis, doncs d’aquestes tres colles la Colla Joves és la que menys sovinteja en els pilars.
Ja al final, la colla local de La Bisbal va finalitzar descarregant un pilar de cinc.

Andreu Pérez