2018 – Trobada de les Colles de l’Eix

ELS MARRECS DE SALT DESCARREGUEN EL 3 DE 9 AMB FOLRE

La colla gironina assoleix el primer castell de nou de les actuacions de les Trobades de L’Eix.

Dins dels actes de la XXª Trobada de Colles de l’Eix ha arribat el primer castell de nou assolit en aquesta diada per alguna de les colles participants. Cal recordar que aquesta actuació es va iniciar l’any 1999 amb l’ànim de celebrar una diada que reunís les quatre colles de les poblacions que uneix l’eix transversal des de Lleida fins a Girona. Durant els primers anys d’aquesta trobada els Castellers de Lleida van ser els clars dominadors fent els millors castells, i la colla amb major nombre de castellers a plaça a qualsevol de les quatre poblacions, però d’uns anys cap aquí la truita s’ha girat i dues de les colles participants, Marrecs de Salt i Sagals d’Osona superen clarament els registres dels lleidatans, per la seva banda Tirallongues de Manresa també comencen a sovintejar construccions que no feien anys enrera. Aquesta vegada la colla clarament triomfadora van ser els Marrecs de Salt, fent aquest passat diumenge una actuació de gran nivell, tant pels castells fets com per com els van fer.

Els castellers de Lleida en aquesta ocasió no van poder fer l’intent de l’esperat castell de vuit, segurament algunes baixes importants no van permetre tirar el carro gros, castell que durant la recent Festa Major de Lleida va quedar demostrat que el tenen a punt, i que només petits detalls tècnics no van permetre el seu èxit final, tan aviat els tècnics de la colla els resolguin, el castell de vuit resorgirà exitós com ho ha estat durant els darrers anys.

Després dels pilars de quatre inicials, van obrir plaça els locals dels Marrecs de Salt descarregant a la perfecció un 4 de 8 magistral, perfecte en les seves mides, i el qual, vist el tres folrat que van fer posteriorment, aquest cronista no té cap dubte que aquesta temporada la colla gironina podrà fer el pas de posar folre a l’estructura del quatre. Els segons a actuar van ser els Sagals d’Osona descarregant amb molta seguretat el 3 de 8. La tercera colla a actuar, els Tirallongues de Manresa van descarregar amb brillantor el 4 de 8. Van tancar ronda els Castellers de Lleida amb un castell inferior al nivell exhibit fins aquell moment, com és el 4 de 7 amb el pilar al mig, o amb agulla.

A la segona ronda va arribar el moment culminant de l’actuació doncs els gironins afrontàven el castell de nou, desmuntat un primer peu, a la segona el castell va anar amunt, la canalla va pujar molt decidida, i el castell es va carregar sobradament i es va descarregar entre l’admiració de tots els castellers presents a plaça, doncs públic ben poc hi havia. Sagals van fer el 2 de 7, Tirallongues fa al seu torn el 4 de 7 amb pilar al mig, i els lleidatans feien el 5 de 7.

En tercera ronda Marrecs descarrega el 2 de 8 amb folre, mentre que els de Vic descarreguen el 4 de 7, Manresa el 3 de 7 i Castellers de Lleida el 4 de 7. Descarregats els pilars de cinc de comiat, les quatre colles van fer un 4 de 7 simultani, on cada rengla del castell queda format per cada una de les colles perticipants.

Caldrà esperar doncs noves cites per veure un castell de vuit dels lleidatans.

Andreu Pérez