2018 – Diada de la Festa Major dels Castellers de Lleida

Si vols veure el reportatge gràfic, clica a la fotografia.

PER FESTA MAJOR, EL CARRO GROS

Els castellers de Lleida descarreguen el primer quatre de vuit de la temporada.

El cap de setmana passat els Castellers de Lleida van celebrar la seva festa major. I ja en van quatre, fet que demostra la consolidació d’aquesta data en el seu calendari d’actuacions.

Aquesta diada es planteja com el tret de sortida d’un seguit d’actuacions més exigents en què la colla local vol dur a plaça castells més ambiciosos dels que ens tenen acostumats. L’objectiu és d’arribar a assolir la clàssica de vuit ja en el primer tram de la temporada i abans de la parada d’estiu.

La colla amfitriona va convidar els Nens del Vendrell i els Castellers d’Esplugues. Els primers, colla amb molta història en el mon casteller, i que d’uns anys ençà tornen a bastir castells folrats; i els segons, que sovintegen els castells de set al primer tram de temporada i que ja cap al final ataquen els castells de vuit.

La tarda es presentava calorosa a l’atapeït pati de l’antic convent de Santa Clara, a tocar del local d’assaig de Castellers de Lleida. A l’hora acordada les tres colles van encetar la diada amb una plantada simultània de pilars de quatre.

Tot seguit els Castellers de Lleida van iniciar la primera ronda. Ho feien amb el quatre de vuit o «carro gros», castell que va quedar en intent desmuntat amb l’enxaneta a l’alçada del pis de dosos. L’estructura havia perdut la mida i el cap de colla va optar per desmuntar-lo. La colla tenia ganes de tornar-hi i l’equip tècnic no va voler deixar passar l’ocasió d’afrontar-lo de nou en la ronda de repetició: el treball fet a assaig i el nombre de camises que hi havia al pati prou s’ho valia. Aquest cop el castell anava millor de mides; la colla estava molt convençuda i la canalla va pujar a bon ritme. Coronat el castell, la baixada no va ser gens plàcida i es va treballar de valent per descarregar-lo. L’alegria va ser gran: la colla s’havia tret l’espina dels intents desmuntats de la festa major de maig. La Blau, l’acotxadora, feia el seu primer quatre de vuit i també s’estrenava un casteller en el pis de segons: doble motiu d’alegria.

La colla lleidatana va descarregar en segona ronda un cinc de set molt ferm. Cal destacar en aquest castell l’estrena d’una altra acotxadora, la Clara. Ja en tercera ronda els Castellers de Lleida van plantar el quatre de set amb agulla, castell que sovinteja aquesta temporada. Van tancar l’actuació amb un vano de cinc i tres pilars de quatre per a lluïment dels més menuts de la colla. En un d’aquests s’hi va estrenar la Blanca d’acotxadora.

La colla vendrellenca, que venia a Lleida amb dues clàssiques de vuit a la butxaca, va haver de rebaixar els seus objectius per manca de camises i alguna petita lesió dels més menuts. Van descarregar el quatre de set amb agulla, un tres de set amb pis de terços de castell de vuit, i el quatre de set. Van tancar l’actuació amb un pilar de cinc i després dos pilars de quatre en ronda conjunta.

Per la seva banda, els cargolins, que és com s’anomenen els d’Esplugues, es troben en un moment de reestructuració dels seus castells, i van dur a plaça el tres de set, el tres de set amb agulla, i el quatre de set. Tancaren actuació amb un pilar de cinc i dos de quatre.
En acabar l’actuació, els de la camisa bordeus van festejar l’engrescadora actuació amb una gimcana per als més joves, sopar i concert. La colla ha donat el primer pas cap als castells de vuit i treballa perquè en vinguin d’altres.

Jordi Carnicer i Marta Santacana