2019 – Diada a l’Albi

LA DIADA BORDEUS MÉS SOLIDÀRIA

Els Castellers de Lleida tanquen temporada actuant a l´Albi

Després de la tempesta arriba la calma; en aquest cas arribava en forma de castells humans. I és que la colla castellera de ponent no va dubtar ni un segon a acceptar la invitació i participar el dissabte passat a la festa solidària amb el poble de l’Albi, població de les Garrigues que tot just fa un mes patia devastadores  inundacions. La formació bordeus va desplaçar-hi dos autocars, hi havia ganes de posar el punt i final a la temporada fent-ho de la millor manera que la colla sap fer, això és: enlairant castells .

Un cop arribats, els castellers van dirigir-se al pavelló on els esperava la gent del poble. L’alcaldessa Anna Feliu va agrair als Castellers de Lleida la seva participació en l’acte; convenia una tarda d’esbarjo després d’uns dies tan feixucs.

El Cap de Colla, Llorenç Llaberia, va manifestar davant el públic assistent que cal fer pinya davant les adversitats.

La formació Bordeus va fer una exhibició de castells de la gamma de sis. Una actuació convencional consta de tres rondes, aquest cop però, els Castellers de Lleida van enlairar cinc castells precedits dels pilars.

Començaven amb un ferm 5 de 6. En segona ronda enlairaven el 3 de 6 on s´hi estrenaven la Lila d´enxaneta i la Kemi que baixava del pom de dalt al pis de terços. En tercera ronda els assistents van gaudir veient una magnífica torre de sis on s´hi estrenava l’Ivan, un jove terç que augura un bon futur per la colla. En quarta ronda es va enlairar el 4 de 6 amb l’agulla. Aquest és un castell que agrada molt al públic ja que un cop  desmuntat el castell deixa al descobert un pilar al bell mig de la construcció. S´hi estrenava l´Ares d´acotxadora al quatre  i entrava a posteriori al pilar o agulla  del castell. També la Carla s´estrenava a terços, més avall del que fins ara ens tenia acostumats… i és que la canalla es fa gran!

En cinquena ronda arribava la novetat: el 3 de 6 aixecat per sota. La colla bordeus havia invertit les darreres setmanes temps d´assaig  amb aquest castell ja que feia anys que no s´assajava ni es duia a plaça. Es tracta d´un castell més complex de l´habitual , requereix des de pinya un intens treball en equip. El castell es puja a pes com el seu nom indica des de sota, pis a pis gràcies a l´esforç i coordinació de la pinya. És molt important una bona entesa entre els castellers que l´aixequen i molt equilibri al tronc per tal de mantenir la mida durant l´ascens.

El castell va pujar sense complicació davant un públic que admirat contemplava com el castell anava creixent. L´enxaneta va poder coronar el castell amb comoditat. El descens d´aquesta construcció es fa de manera convencional, és a dir, els castellers del tronc baixen pel seu propi peu. A continuació els Castellers de Lleida van enlairar un ferm pilar de cinc on s´hi va estrenar l´Anna d´aixecadora.

Per anar tancant, la colla lleidatana va fer dos pilars de quatre simultanis acomiadant-se d´aquesta manera del públic assistent.

La cirereta que va posar el punt i final a aquesta actuació festiva fou el folre de la canalla. Ja és tradició que en l’última actuació de la temporada que, pren un caire més festiu, el pom de dalt en regala un mini folre on les crosses, segons, agulla, contrafort, laterals… són de mida petita. La canalleta va plantar un pilar de quatre amb folre. La soca comptava amb la resta de castellers; és la manera que té la colla d’agrair l’esforç i la valentia a la canalla castellera.

Un cop arribats a Lleida els castellers van dirigir-se al pavelló de la Bordeta on va tenir lloc la seva 25ena Diada. Van celebrar plegats  el final de temporada amb un bon sopar: pollastre amb gambes de la mà dels germans Toretti. A l’acabar l’àpat , aquests van desvetllar la seva  recepta secreta… Gresca, ball i xerinola pels més animats de la colla.

Qui va voler acompanyar els Castellers de Lleida fou l´exregidora de Cultura, Montse Parra  a qui la colla  va obsequiar amb una placa commemorativa en mostra d´agraïment per la tasca duta a terme durant aquests anys. També van ser-hi convidats en Jordi Verdú, diputat Provincial de la Diputació de Lleida i Ignasi Amor, regidor de Joventut, Festes i Tradicions.

Els Castellers de Lleida tenen ganes de seguir creixent com a colla, enlairant molts castells en nom de la ciutat . La temporada vinent de ben segur  serà molt especial ja que la colla compleix el seu 25è aniversari. Fem que sigui inoblidable. Quant més camises, més amunt  els castells!

 Text: Marta Santacana i Jordi Carnicer