2021 – Crònica de la Diada – Genis García

BONES VIBRACIONS  — GOOD VIBRATIONS  — MOLT BONES SENSACIONS

 

The Beach Boys van triomfar el 1966 amb aquesta melodia [GOOD VIBRATIONS ] que va ser molt popular i es va escampar arreu, de la mateixa manera Castellers de Lleida hem pogut viure unes MOLT BONES SENSACIONS (vibracions) el passat 30 d’octubre del 2021, quan, després de passar 22 mesos sense poder enlairar castells de 7, finalment els hem pogut descarregar en la nostra Diada de tancament de temporada, a la Paeria en companyonia dels Tirallongues de Manresa, amb qui havíem compartit plaça fa dues setmanes a la capital del Bages.

Hem patit una pandèmia que en el cas de la cultura popular, com la nostra, ha suposat l’aturada i el distanciament d’una enorme quantitat de participants en les activitats consuetudinàries, que feia pronosticar un futur incert en el retorn a una certa “normalitat”. Malgrat tot,  Castellers de Lleida, estem recuperant a poc a poc el ritme que el novembre del 2019 havíem deixat quan a l’Albi, en motiu d’una jornada solidària per raó dels aiguats en aquelles contrades, i dins del pavelló de la vila, vàrem descarregar els darrers castells de set.

El dissabte 30 la jornada va començar amb la tradicional cercavila de les dues colles participants, Castellers de Lleida i Tirallongues de Manresa,  des del local de Santa Clara, passant pel Carrer Nou,  La Palma, Caldereries, Carrer Major, fins a Plaça Paeria, on el “marcador” de la farmàcia Aragonès ens indicava que la temperatura era de 20º, la possibilitat de pluja havia gairebé desaparegut i la presència de públic estava garantida amb la munió de vianants que transiten habitualment per l’eix comercial.

Vàrem obrir plaça amb sengles pilars de 4 executats per les dues colles simultàniament. Tot seguit Castellers de Lleida enlairàvem un tres de set amb total solvència i amb l’emoció continguda i posteriorment desfermada en recuperar les construccions mínimes de les colles estàndard del país.

Tirallongues van descarregar un tres de sis amb l’agulla, sense cap problema. El públic de Paeria s’anava concentrant progressivament i s’aturaven per tal de viure aquests moments d’espectacle emotiu.

En segona ronda Lleida descarregàvem amb ofici, el quatre de set, que ja s’havia treballat prou als assajos, i Manresa ens corresponia amb un quatre de sis en què destacava la presència de castelleres, i que es va descarregar tal com tenien previst. En cada torn d’actuació, les dues formacions col·laboràvem mútuament en el tancament de les pinyes.

A la tercera ronda, Castellers de Lleida vam descarregar el quatre de sis amb l’agulla amb l’ofici habitual que ens atorga l’experiència, i Tirallongues van correspondre amb un tres de sis lleuger que fa pronosticar  propers castells de set.

Acabades les tres rondes tradicionals, Castellers de Lleida descarregàvem un contundent pilar de cinc, abans de passar als pilars finals d’actuació en què cada colla en va fer dos de quatre alhora.

Com ja és habitual, la cloenda va ser el pilar caminat fins als finestrals de la Paeria, i que havent portat l’enxaneta fins a les mans de les autoritats competents, posteriorment serveix de trampolí per tal que tota la canalla de la colla vagi grimpant i passi per la lluerna de la casa de la vila, tot plegat acompanyats per uns magnífics grallers i tabalers que encabat amenitzen el comiat de plaça.

Un cop al nostre local va començar la part més lúdica de la celebració, amb l’aportació i col·laboració de les persones compromeses amb la colla, es van fer activitats recreatives, jocs, l’aperitiu pertinent i el sopar de germanor previ a la part de música i ball en una jornada en què el clima meteorològic i el clima humà van compartir una nit que sortosament disposava d’una hora més per culpa (?) de les disposicions de les autoritats.

 

Genís Garcia