GENOOOOLL, UN PEU, DOS PEUS….AMUUUUNT!
Parlem amb la veu indiscutible de la colla, dels castells aixecats per sota…Qualsevol casteller que hagi passat per la nostra colla, segur que sap de qui estem parlant…Andreu Palau Pera, (41 anys) un casteller fidel a la colla, casteller de tronc i un dels fundadors de Castellers de Lleida i actualment, vicepresident de la nostra entitat.
Ens podries explicar com, quan i amb qui vau tenir la idea de formar una colla fora de la zona tradicional?
Vaig entrar amb 15 anys a la colla perquè coneixia a la filla del qui va ser el primer president, Vicenç Jové. La iniciativa va venir de quatre castellers afincats a Lleida (de Gelida, Cornellà, Tarragona i Valls), el Departament de Cultura i el Regidor de Cultura, al local de l’associació de veïns de Pardinyes.
I el tema del local que tenim ara? quants anys fa que estem a l’antic convent de Santa Clara? com vau fer cap allà?
El local va ser un gran pas per créixer com a colla. Vam començar al local de l’OVEPARD de Pardinyes, després vam voltar per un parell de pavellons de Lleida (Cappont i 11 de setembre) i finalment, després del treball des de la Junta i l’Ajuntament ens va cedir l’antic convent de santa Clara, que vam anar adequant amb el treball desinteressat i moltes hores de diversos castellers. Però se’ns anava quedant petit, i l’any 2011 vam inaugurar el nou local, un espai dissenyat expressament per l’activitat castellera, agafant de referència el de Capgrossos de Mataró.
i la camisa bordeus?perquè?
A la l’Assemblea fundacional es va votar el color i l’escut de la colla, a més dels estatuts. Però finalment vam optar pel color bordeus, color de la bandera de la ciutat.
Per cert…la teva mare es Castellera….com va fer cap a la colla…coneixent-te…la vas portar tu a la colla, no???
Va venir a la colla per mi, i ha estat membre de varies Juntes i s’ha encarregat de la paradeta de la colla durant molt anys.
Ara ets el vicepresident i puges al tronc, però dins a la colla, al llarg de tots aquests anys…ens podries explicar si has format part d’alguna altra junta, tècnica i les posicions que has tingut en els castells?
Vaig començar fent d’agulla, per la meva constitució prima, posició privilegiada que em va servir per aprendre molt. Després he fet de lateral i al 2005 vaig començar a pujar al tronc. Però he fet de totes les posicions possibles a la pinya. Al 2002, vaig començar a ajudar a muntar les pinyes, però va ser l’any següent que vaig entrar a formar part de la tècnica del Carlos Puig-gros, i des de llavors he estat vinculat a les pinyes, o de cap de pinyes o fent tandem/equip amb altres companys, i les últimes temporades només he estat de col·laborador o assessor puntual. També vaig formar part de la Junta una temporada com a vocal de jovent, suplint a un company; encara que sempre he ajudat en el que ha convingut.
Dins la colla…ets conegut també per la teva participació activa i participativa (diguem-ho així) en les assemblees i reunions. Com es porta a nivell personal el voler defensar coses que de vegades…com passa en totes les cases…poden ser un tema de discussió?
Crec que les coses, tan bones com dolentes s’han de comentar i dir, intentant ser constructius, i el lloc és l’assemblea, on tots els socis tenim el dret a paraula. No criticar les coses per l’esquena i a l’hora de la veritat estar callat, perquè això acaba creant mala maror i no és bo per la colla.
Sabries dir-nos quants castells has descarregat?…més o menys?…va…un número aproximat…
Fent números ràpids, de 100 a 150 castells per temporada, en 25 anys…. més 3500 diria.
De tots els castells i diades….quina destacaries en positiu?
Destacaria els castells amb folre, tant la torre de 8 com el pilar de 7. Començar a treballar els folres va ser un gran canvi en la mentalitat dels castellers, de més implicació i esforç. I personalment, des de l’equip de pinyes, va ser treballar unes noves construccions amb aspectes que desconeixiem.
I com a diades, Sant Miquel del 2008, amb primera torre de 8 amb folre descarregada, i la diada dels Capgrossos de Mataró del mateix any, amb el pilar de 7 amb folre carregat, una gran fita.
També la primera que vam entrar la plaça de bous de Tarragona, per participar al Concurs de Castells va ser molt emocionant.
I al contrari…la diada, que recordes amb més tristesa, o més ràbia?
No recordo massa la data, però diria que era al 2014 a Osona, on havia de fer per primera vegada de segon a un 3 de 8, però es va anular l’actuació després de la primera ronda, per la caiguda d’una altra colla.
I Andreu…una anècdota divertida que es pugui explicar?? t’atreveixes…
N’hi hauria moltes, però els viatges sempre han estat una gran activitat per la colla, perquè fa colla i estableixes relacions amb castellers que potser no tens tanta relació.
Una anècdota seria que al viatge que vam fer a Amsterdam, uns quants ens vam quedar uns dies més, i un dia vam fer una sortida amb bicicleta, i de tornada, fèiem tard per tornar-les a la botiga, un company va posar la roda en un rail del tramvia, i casi l’enganxa un.
Del tema social, creus que a la colla hi ha alguna activitat que encara no s’hagi fet en aquests 26 anys?
No sabria dir quina activitat falta fer, però si ho sàpigues, ja ho hagués proposat a la Junta.
Destacaria la recuperació de la Cursa de Llits, per Carnestoltes, la qual portem organitzant més de 20 anys, i on he participat des de llavors, i fins i tot l’hem guanyat en varies ocasions. Una altra activitat important, crec que va ser l’organització del Torneig Inter-casteller de Futbol-sala l’any 2005.
Després de tot aquest temps de pandèmia , com veus els ànims de la colla? i tot i que seria una pregunta per la tècnica…tècnicament com veus la propera temporada, la del 2022?
Està entrant molta gent jove, i van retornant castellers que amb la pandèmia estaven una mica desapareguts, per això sóc positiu. A més crec que és fer un pas enrera per poder-ne fer dos endavant. Treballar sense la pressió de fer castells de 8 i poder tornar a celebrar les “primeres” construccions, cosa que vaig poder viure als inicis de la colla, que és una cosa molt positiva per la colla.
La temporada 2022 m’agradaria poder recuperar els castells de 8, però crec que és més important poder plenar el local d’assaig i anar fent tota la gamma de 6 i de 7 pisos.
Per acabar…de cara a la Diada del proper dissabte dia 30…un desig o missatge per a la colla i a la gent que vulgui venir a plaça Paeria…
Tal com acabo de dir, emplenar el local als assajos, veure plaça Paeria aquest dissabte dia 30 a les 18h, plena de camises bordeus i poder recuperar i descarregar com a mínim un castell de 7.
I des d’aquí convido a la gent de Lleida que vinguin al local que està obert a tothom i als castellers que fa dies que no venen, que treguin la pols a la camisa i de la faixa i vinguin a fer el que més ens agrada, que és fer construccions humanes per poder tocar el cel amb la mà.
Parlant amb Andreu Palau Pera, Vicepresident de Castellers de Lleida.