2021 – UN PROTOCOL ÚNIC PER A LA REPRESA CASTELLERA

 
En el marc del Pla sectorial de represa del sector de la cultura popular i l’associacionisme cultural, el PROCICAT ha aprovat avui l’Annex específic que permet dur a terme castells de fins a 160 persones. Des del principi de la pandèmia, les mesures de seguretat aplicades per combatre el coronavirus han limitat de manera molt important la possibilitat de fer castells.

El Pla aprovat permet fer castells de fins a 160 persones per colla, amb un màxim de 25 gralles acompanyants, que hauran de complir les condicions de grup bombolla i mantenir en tot moment les distàncies de seguretat establertes.

La CCCC ha estat en contacte permanent especialment amb la Direcció General de Cultura Popular des del primer moment en què va iniciar aquesta pandèmia. Des d’aleshores s’han presentat fins a quatre propostes concretes per tal de flexibilitzar les mesures que afectaven l’activitat castellera, i hi ha hagut desenes de converses i reunions amb la voluntat d’arribar al protocol únic que permetés aquesta represa a tot el món casteller.

“Aquest pla està pensat perquè tots els castellers puguin fer la desescalada”, ha explicat Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, “es tracta de començar amb aquests nous canvis, i anar obrint a poc a poc, sempre que la situació permeti tenir una evolució favorable.”

Les colles hauran de vetllar perquè cada castell tingui una durada màxima de 15 minuts, per limitar els moments de contacte estret. Els castellers i castelleres participants hauran de complir diversos requisits: estar associats a la colla castellera participant; haver certificat que es compta amb la pauta de vacunació completa o amb una PCR negativa en les darreres 48 hores; i en el cas de la canalla menor de 12 anys, s’hauran de fer un test d’antígens ràpid (TAR). A més, s’haurà d’utilitzar mascareta durant tota l’actuació, així com mantenir una higiene exhaustiva de mans i peus utilitzant gels hidroalcohòlics homologats.

No es permet la interacció entre membres de les diferents colles que participin la jornada. Tots els grups hauran de seguir un protocol d’entrada i de sortida de les places. Tampoc es permet la interacció entre els executants i el públic; aquest últim haurà de comptar amb un espai clarament separat, perimetrat i amb les indicacions necessàries, seguint sempre les condicions de seguretat que estableixin les resolucions vigents en cada moment per a la resta d’espectacles culturals. L’aforament permès serà el mateix que s’estableixi per als nivells d’alerta vigents en cada moment per als espectacles culturals a l’aire lliure o en espais interiors.

Des de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya s’ha prioritzat en tot moment la validació d’un protocol únic que permetés una represa real de l’activitat castellera tot i tenir en compte la situació sanitària en la que encara ens trobem. Per aquest motiu celebrem i agraïm al Departament de Cultura de la Generalitat l’esforç i feina feta.

Aquest pla entrarà en vigor aquesta setmana, a partir del moment en què els consellers de Salut i d’Interior el signin, després de l’aprovació del Comitè Tècnic del PROCICAT d’aquest matí.

14-09-2021