2019 – 25ena DIADA DELS CASTELLERS DE LLEIDA

Al·lots de Llevant i Castellers de Terrassa van acompanyar la colla bordeus

Els Castellers de Lleida van celebrar el cap de setmana passat la seva Diada. No ha estat una setmana fàcil per a la colla lleidatana. I no ho ha estat, de fet, per al conjunt de colles castelleres. La proppassada sentència als nostres polítics i activistes ha suposat una forta sotragada en el conjunt del país així com per a les entitats socials i culturals que la conformen. La gent ha sortit al carrer a manifestar-se contra la sentència i Castellers de Lleida, com no podia ser d´una altra manera ha sortit a fer pinya amb el poble. La colla lleidatana ha estat present en la concentració per l´autodeterminació i la llibertat convocada pel dilluns 14 d´octubre i hi va enlairar un pilar de quatre sota una forta pluja. Així mateix el divendres  la colla va participar a la manifestació unitària en motiu de la vaga general i va aixecar tres pilars de quatre en diferents punts del recorregut molt aplaudits pels manifestants. La colla es va  adherir a la vaga general i va suspendre l´assaig de divendres. L´assaig de dimecres ja havia estat més fluix de l´habitual per manca d´efectius, desplaçats molts d´aquests a les concentracions d´arreu del país. Tot i la irregularitat d´assaigs la colla bordeus va resoldre molt bé l´actuació de la seva 25ena Diada. Van estar acompanyats dels Castellers de Terrassa i els Al·lots de Llevant , la presència dels quals va ser en l´aire fins l´últim moment, a l´espera de com evolucionava la situació arreu del país.

Les tres colles van obrir plaça de manera conjunta amb sengles pilars de quatre. L´enxaneta de Castellers de Lleida  va desplegar un domàs per la llibertat dels presos polítics.

La colla lleidatana va descarregar el 4 de 7 amb l´agulla en primera ronda. L´estructura del 4 es va descarregar sense cap complicació i ja amb  només  l´agulla sobre la pinya va haver-hi una mica de fimbradissa en la descarregada. És un pilar molt jove per la part superior. El baix del pilar, l´Aleix, també molt jove, el parava per primer cop a plaça.

En segona ronda arribava la torre de set. L´estructura va ser molt segura i estable en tot moment i no va donar peu a cap mena d´indecisió.

El 5 de 7 va aparèixer en tercera ronda. Dues castelleres de la banda del tres s´estrenaven en la seva posició . El castell es va carregar amb comoditat però la descarregada es va haver de treballar un xic més per la banda de la torre.

La colla de Lleida va tancar la seva actuació amb dos pilars de cinc simultanis. En un d´aquests pilars s´hi va estrenar l´Ares , la més menuda del pom de dalt. Ja per cloure l´actuació de la Diada no podia faltar el pilar al balcó on s´hi enfila tota la canalla de la colla. És,  certament , un dels moments més emotius de la temporada.

Castellers de Terrassa van descarregar el 3 de 7 en primera ronda. En segona ronda van descarregar la torre de set i ja en duen disset aquesta temporada, fet que els ha dut a fer un parell d´intents de 2 de 8 amb folre que no han reeixit. En tercera ronda van descarregar un 4 de 7 molt lleuger i molt parat. La colla vallesana ha descarregat dues clàssiques de vuit aquesta temporada.

Al·lots de Llevant per la seva banda arribaven a Lleida amb moltes ganes . Van descarregar el 3 de 7, el 3 de 7 amb l´agulla i el 4 de 7;  assolien d´aquesta manera la millor actuació de la temporada fins al moment.

Es pot dir, en conjunt, que l´actuació va ser plàcida per a les tres colles; fins i tot i, en certa manera, balsàmica. La plaça no va veure cap intent ni intent desmuntat: molta tranquil·litat i de cara a la feina.

Un cop finalitzada l´actuació les tres colles van anar al local de Castellers de Lleida disposats a compartir un bon àpat i una estona de gresca. La colla de Manacor ha estat tot el cap de setmana a Lleida convidada per la colla local. Fa un any van ser els Castellers de Lleida els qui van gaudir d´un cap de setmana a Manacor just després que l´illa patís les greus inundacions. Enguany ha estat la colla bordeus qui ha tingut una setmana convulsa i malgrat tot  s´ha esmerçat per ser una bona amfitriona. I de ben segur que ho ha aconseguit.

Els Castellers de Lleida tenen ganes de continuar enlairant castells pel que resta de temporada, sempre a l´expectativa dels esdeveniments.

 Text:  Jordi Carnicer i Marta Santacana