2019 – Actuació a Sitges

Estrenes castelleres, però no de color bordeus

Aquest cap de setmana, Castellers de Lleida participà a la XXVII Diada de la Colla Jove de Castellers de Sitges. En un principi s’havia de realitzar el dissabte a la tarda, però arran de la manifestació multitudinària a Barcelona, es va decidir traslladar-la a diumenge a la tarda. Era el segon cop que actuaven en aquesta ciutat del Garraf, però l’any passat es va realitzar en un pavelló per culpa de la pluja.

Ens vam desplaçar dos autobusos, encara que un sortí al matí, fent escala a Valls, per poder gaudir de la gran Diada de Santa Úrsula, on les dues colles vallenques van coronar per primer cop en l’era moderna dels castells el 3 de 9 sense folre.

A dos quarts de sis de la tarda, iniciarem un petit cercavila des del carrer Sant Francesc fins a la plaça del Cap de la Vila, on les colles entraren amb llurs pilar de quatre caminats. Seguidament, la colla local, els Xicots de Vilafranca i els lleidatans vam realitzar uns pilars de quatre per reivindicar la llibertat dels presos politics. I posteriorment, els Castellers de Vilafranca descarregaren un pilar de cinc femení.

Iniciaren la primera ronda els amfitrions, Jove de Sitges, amb un 5 de 7 descarregat amb una mica de tremolins. En segon lloc, els Castellers de Vilafranca feren un intent desmuntat de 3 de 9 amb folre amb l’acotxador col·locat, però una mica llarg d’execució. Els terces van ser els Xicots de Vilafranca amb un  4 de 7 sense complicacions. I en quart lloc, els Castellers de Lleida també realitzarem un 4 de 7, una mica deformat de quadratura.

En segona ronda, la Jove de Sitges afrontava el seu gran castell, el primer 4 de 8 de la temporada, que desprès d’uns peus desmuntats, aconseguiren descarregar-lo amb bastants nervis i amb alguna rengla patint més del compte. El Verds, en aquest segon intent, descarregaren el 3 de 9 amb folre, prova d’un futur 3 de 10 amb folre i manilles que el més segur que veurem per Tots Sants. Els Xicots, descarregaren un 4 de 7 amb agulla o pilar al mig. I els de la terra ferma afrontarem sense dificultats una torre de 7, el millor castell bordeus de l’actuació.

A la tercera ronda, els locals només aconseguiren carregar el 7 de 7, castell compost per un quatre més un tres, on l’estructura del quatre va tremolar bastant, i no va aguantar la baixada dels més petits. Aquesta caiguda va fer que la diada s’interrompés uns vint minuts, ja que els serveis sanitaris estaven atenen a castellers. Els de la camisa verda, descarregaren un 4 de 9 amb folre, en segon peu, ja que el primer estava desquadrat. En aquesta construcció necessitaren ajuda de les altres colles, ja que la soca era una mica justa, i el folre va tindre que treballar perquè els terços no s’obrissin. L’altra colla de Vilafranca, els de la camisa roja, descarregaren un 3 de 7 sense cap complicació. I per finalitzar, els de la camisa bordeus, també realitzaren un 3 de 7, que ja demana que fiquem terços i pugem un pis més aquesta construcció.

En quarta ronda, on només quedaven els Castellers de Vilafranca per completar tres castells, van afrontar un castell primícia, un 10 de 8, castell mai fet per cap colla. Aquest castell esta compost per un quatre central, més dos tresos enganxat, un a cada costat. El primer intent el desmuntaren amb quints col·locats i el poms de dalt a mitges. En el segon intent, amb una mica de moviments a l’estructura central i amb un treball de fons per part dels membres de la colla, el descarregaren, amb la posterior celebració i alegria d’aquests.

En ronda de pilars, els Verds descarregaren l’únic pilar de mèrit de la diada, un pilar de set amb folre, treballat a baixada. La Jove de Sitges realitzar un vano de 5, és a dir un pilar de 5 central amb dos pilars de quatre als costats; però aquests van ser aixecats per sota. Xicots realitzaren dos de quatre i els de Lleida un pilar de cinc. Posteriorment, els Castellers de Vilafranca realitzarem 5 pilars de quatre simultanis i els lleidatans 3 més.

Amb el ball de gralles es donà per finalitzada aquesta diada a la ciutat de Sitges, i amb ganes d’encarar les últimes actuacions que ens resten, on poder descarregar un o dos construccions de vuit pisos (el 4 de 8 i potser el 3 de 8). Recordar que aquesta setmana es trasllada l’assaig de divendres a dijous, per la festivitat de Tots Sants, però diumenge ningú es pot perdre la Diada Mariona Galindo amb la nostra colla amiga dels Capgrossos de Mataró.

Text:  Andreu Palau