2019 – Actuació a Mataró

CASTELLERS DE LLEIDA TANCA TEMPORADA A MATARÓ

La colla bordeus actua en la diada Mariona Galindo

Dissabte passat la colla lleidatana posava punt final a la temporada castellera. Castellers de Lleida encarava l’última actuació amb tranquil·litat: s’havia descartat dur a plaça el 3 de 8 i el 2 de 8 amb folre per manca d’efectius. Cal dir que l’actuació era a les sis de la tarda, en horari laboral, i això resta camises a plaça.

Els lleidatans compartien plaça amb els amfitrions, Capgrossos de Mataró, i Castellers de l’Alt Maresme. El motiu d’aquesta diada, que se celebra cada any, és recordar la Mariona Galindo, que havia estat membre de la colla local. Com cada any, la col·laboració a plaça entre les tres colles va ser exquisida.

En primera ronda Castellers de Lleida van obrir plaça amb el 2 de 7, castell que tota la temporada han executat sense cap ensurt. Aquesta vegada, però, no va ser així. L’estructura pujava perfecta i un cop feta l’aleta el pom de dalt es va despenjar. La resta d’estructura va quedar intacta. És el que té la torre: de vegades no avisa. És el primer cop que els queia aquesta temporada, i potser hi va influir el fet d’actuar de nit, en una plaça amb pendent, i a dues hores de casa.

La colla lleidatana va reprendre l’actuació encarant un ferm 5 de 7 en què la canalla que havia sofert la caiguda va pujar sense dubtar; a més, la Blau s’estrenava d’enxaneta en aquest castell. En tercera ronda els lleidatans van descartar el 4 de 8 i van optar pel 4 de 7.

Ja en ronda de pilars els de la terra ferma van enlairar un pilar de cinc solvent i finalitzaven l’actuació amb dos pilars de quatre en un dels quals l’Anna s’estrenava d’aixecadora.

La colla amfitriona, Capgrossos de Mataró, encarava l’actuació amb el 2 de 8 amb folre, resolt de manera molt solvent. En segona ronda van haver de desmuntar el 3 de 9 amb folre amb l’enxaneta a punt de travessar: el castell havia perdut mides i anava molt mogut. En tercera ronda van repetir el mateix castell i el van descarregar amb èxit. En ronda de repetició van enlairar el 4 de 8, i ja en ronda de pilars van descarregar el pilar de sis i van acabar l’actuació amb cinc pilars de quatre i dos pilars de cinc al balcó.

L’altra colla convidada era Castellers de l’Alt Maresme, també anomenats maduixots, en referència a aquesta fruita i al color de la camisa. Van obrir plaça amb un 5 de 7 molt quiet. En segona ronda van fer dos intents desmuntats de 2 de 7, i en tercera ronda van desmuntar un 4 de 7. Ja en ronda de repetició van descarregar el 3 de 7 i així marxaven de plaça amb dos castells. Tancaven l’actuació descarregant el pilar de cinc.

Castellers de Lleida i Castellers de l’Alt Maresme es van quedar a mitges amb els objectius que s’havien plantejat. Capgrossos de Mataró sí que van fer els castells que s’havien proposat; i encara els queda l’actuació del proper cap de setmana a Terrassa en la diada de Minyons. És molt probable que, a banda del 3 de 9 amb folre, el 2 de 8 amb folre i el 4 de 8 els pugin un pis més.

La colla lleidatana celebrarà dissabte que ve la diada de la colla amb una actuació a la seva ciutat i un sopar per tancar la temporada.

Marta Santacana i Jordi Carnicer