2019 – Primera actuació de la temporada – Barcelona

ELS CASTELLERS DE LLEIDA ASSOLEIXEN TRES CASTELLS DE SET

A la primera actuació de la temporada la colla lleidatana va descarregar els castells intentats, millorant així els registres dels darrers anys on la colla s’estrenava fent castells de sis.

L’actuació d’aquest passat diumenge 17 de març, va ser a Barcelona amb motiu de la celebració del cinquantè aniversari dels Castellers de Barcelona, per fer aquesta diada els barcelonins van optar per organitzar una trobada que va comptar amb la participació de 19 colles. Després de fer-se uns pilars inicials per totes les colles, va començar la jornada.

Els Castellers de Lleida van iniciar la seva actuació descarregant el quatre de set amb pilar al mig, també anomenat quatre de set amb agulla, com a segon castell es va descarregar la mateixa estructura sense el pilar al mig, el quatre de set, deixant com a castell final el tres de set, descarregat aquest al segon intent, després de la negativa a pujar de manera incomprensible al primer intent per part d’un dels components de la canalla, doncs el castell estava ferm com una roca, un pilar de cinc i dos pilars de quatre simultanis van servir per tancar la primera actuació d’enguany.

Dels castells fets per totes les altres colles, destacar l’únic castell de vuit de la diada, el quatre de vuit fet pels Castellers de Barcelona, així com el dos de set assolit pels Minyons de Terrassa.

De fet, pràcticament només el concurs casteller bianual de Tarragona reuneix una quantitat de colles participants tan gran, si exceptuem alguns actes de gran participació, com van ser al seu moment els duts a terme a la jornada inaugural dels Jocs Olímpics fets a Barcelona el 1992.

Un total de 53 castells fets entre totes les colles, de fet, a tres castells per colla 57 hauria d’haver estat el resultat final, però alguna colla només va poder descarregar dos castells, en canvi Minyons de Terrassa en van fer quatre castells. Això ho va permetre el fet de construir els castells a l’antiga, és a dir, en lloc d’actuar de manera consecutiva mostrant un castell solament, fer els castells quan cada colla considerava oportú, això va fer que tots els castells anaven amunt gairebé simultàniament i sense descans.

Dins del món casteller s’acostuma a tenir una colla que apadrini l’estrena d’una colla novella, per aquest motiu Castellers de Barcelona va voler comptar amb els seus fillols o colles apadrinades. De fet, oficialment a Lleida en la seva presentació pública, la colla va ser apadrinada pels Castellers de Cornellà i els Vailets de Gelida, tot i que cal reconèixer que a la primera actuació de la colla a Agramunt a primers de setembre de 1995, Castellers de Barcelona hi va participar en l’estrena en públic de la colla de Lleida.

Per tant, agrair sempre als Castellers de Barcelona aquella participació, aquesta invitació a estar amb ells a la celebració dels seus 50 anys castellers i desitjar-los molts èxits, així com a totes les colles participants de la trobada.

Andreu Pérez