2020 – “SENSE MÚSICS, NO HI HA CASTELLS”

Fa un parell d’anys vaig escriure un article titulat “No paren mai” en referència als grallers i tabalers dels Castellers de Lleida. I és que sempre ha sigut així: els assajos dels músics de la colla han continuat hivern i estiu, encara que la resta de companys/es castellers/es fessin vacances. Ho he pogut corroborar aquests deu anys que fa que en sóc grallera i sé -de bones fonts d’informació- que ha sigut així des dels inicis. Fins que ha arribat el confinament conseqüència del famosíssim coronavirus que, aquest cop sí, ens ha fet parar. Malgrat tot, cadascú individualment, i segons els espais de casa seva, qui més qui menys ha anat practicant per no perdre agilitat de dits ni descuidar les cançons que acostumem a tocar.

Els músics que acompanyen els castellers són imprescindibles. “Sense músics no hi ha castells” és un lema conegut dins l’ambient casteller, tot i que sovint necessitem reivindicar-nos perquè no se’ns té prou en compte. Està clar que la figura important de l’espectacle casteller és la construcció humana, però la música, encara que no es vegi, es fa necessària per connectar amb l’emoció del moment. Ho és pel públic i també pel casteller/a que no veu res, dins la pinya o bé al tronc, però que nota els matisos de la cançó que tantes i tantes vegades ha escoltat: si sona pausada o neguitosa, si s’accelera en algun moment puntual, si adelanta uns pocs segons el toc de l’aleta per donar seguretat a un castell que trontolla… El Toc de Castells dona molta informació als castellers perquè mai sona exactament igual, però sobretot fa que sigui una experiència única en tots els sentits cadascuna de les vegades que s’aixeca un castell.

Pel que fa als nostres assajos, els grallers i tabalers acostumem a practicar un parell de cops a la setmana que fem coincidir amb els assajos de castells de la nostra colla. És on proposem temes, practiquem les cançons, decidim les peces de cercavila que tocarem segons les veus de què disposem i el lloc on toquem… I sobretot, i no menys important, passem una molt bona estona xerrant i rient entre cançó i cançó.

D’altra banda, assistim a classes individuals i conjuntes que els nostres professors de gralla i tabal fan a la colla. Són molt importants per progressar en el domini de l’instrument, cadascú partint del seu nivell i respectant els ritmes d’aprenentatge. D’aquesta manera el professor s’adapta a l’alumne/a i l’ajuda a millorar segons les seves capacitats. Al final del curs es fa una audició al local per part de tots els alumnes amb les peces treballades durant les classes.

Així que ja ho sabeu, si us agrada la música i voleu viure l’experiència del fet casteller des de primera línia, els grallers i tabalers de Castellers de Lleida estarem encantats d’acollir nous membres amb motivació i ganes de passar-ho bé! Això sí, esperant que s’acabi ben aviat la crisi del coronavirus i que puguem retrobar-nos al local i a les places!

Visca els grallers i els tabalers dels Castellers de Lleida!

Text: Anna Panadés Salvia